چقدر با تاریخچه چسب آشنایی دارید؟ (بخش دوم)

تاریخچه چسب – جزئیاتی که بهتر است راجع به چسب بدانیم

 اجزای تشکیل دهنده چسب

مواد پلیمری

قطعاً این را می دانید یا شنیده اید که چسب ها ، همگی حاوی پلیمر هستند . پلیمرها در حین سخت شدن چسب ها به وسیله واکنش شیمیایی پلیمر شدن افزایشی یا پلیمر شدن تراکمی حاصل می شوند . پلیمرها به چسب ها قدرت چسبندگی می دهند . حتی می توان آنها را به صورت رشته  هایی از واحدهای شیمیایی همانند که به وسیله پیوند کووالانسی به هم متصل شده اند در نظر گرفت . بهتر است بدانیم که پلیمرها در دماهای بالا روان می شوند و در حلال های مناسب حل می گردند . همین خاصیت روان شدن آنها در چسب های حرارتی و خاصیت حل شوندگی آنها در چسب های با پایه حلال است که پلیمر را خاص تر کرده و این خاصیت  یک امر اساسی در پلیمرها می باشد . پلیمرهای شبکه ای در صورت گرم شدن جریان نمی یابند گاهی ممکن است در حلال ها متورم گردند ولی حل نمی شوند . تمامی چسب های ساختمانی شبکه ای هستند زیرا این مورد خزش یا تغییر شکل تحت بار ثابت را از بین می برد .

افزودنی های چسب

بسیاری از چسب ها ، علاوه بر مواد پلیمری دارای افزودنی هایی هم هستند که در مورد آنها قرار است بررسی نماییم . به این صورت که :

UV  مواد پایدار کننده در برابر تخریب توسط اکسیژن را کاهش می دهد .

Tg  مواد نرم کننده که قابلیت انعطاف را افزایش می دهد و دمای تبدیل شیشه ای پلیمر مواد پرکننده معدنی که میزان انقباض در سخت شدن را کاهش می دهد و خواص روان شدن را قبل از سخت شدن تغییر می دهد و خواص مکانیکی نهایی را بهبود می بخشد .

مواد تغلیظ کننده

معرف های جفت کننده سیلانی

طبق توضیحات داده شده آزمایش های کنترل کیفیت چسب نیز باید انجام شود .

برای مطمئن شدن از اینکه چسب انتخاب شده قادر به نگهداری کیفیت مورد نیاز است انجام آزمایشاتی روی آن ضرورت دارد . در آزمایش چسب ها ممکن است لازم باشد یک یا چند خاصیت فیزیکی اندازه گیری شود . این آزمایش ها اغلب طبق توصیه انجام می شوند . در هر یک از مراحل تهیه یک چسب مثل انتخاب ASTM مؤسسات استاندارد  مانند انجمن آزمون مواد آمریکا به طور کلی مواد ، فرمول ، مخلوط سازی و سایر عملیات برای حفظ کیفیت استاندارد ، آزمایش های مشخصی میبایست انجام گیرند . از جمله این آزمایش ها   ، آزمایش خواص عمومی است  .

جهت بررسی خواص عمومی چسب ها تعدادی آزمایش لازم است که این آزمایش ها هم باید از طریق واحد کنترل کیفیت تولیدکنندگان چسب ها و هم خریداران آنها انجام گیرند .علت لزوم انجام آزمایش ها توسط خریداران این است که تولیدکنندگان چسب ها اغلب قادر به کنترل کامل خواص عمومی در سطح استاندارد نیستند مهمترین خواص عمومی چسب ها شامل گرانروی ، پات لایف ، زمان ژلاسیون ، مقدار جامد ، مدت زمان نگهداری در انبار  و خیس نمودن سطوح می باشند .

آزمایش های خواص مکانیکی

استحکام پوستگی ، استحکام برشی ، متداول ترین آزمایش های خواص مکانیکی  شامل استحکام کششی و ضربه ای ، خمشی ، خزش ، استحکام خستگی می باشند .

آزمایش های اثرات محیطی

پس از آنکه خواص مکانیکی چسب تعیین شد اثر عوامل محیطی هم باید بررسی شود . آزمایش در محیط هایی مثل آب ، حلال آلی ، اکسیژن و … انجام می گیرد  و  آگاهی از اثرات آنها موجب پیش بینی عملکرد چسب در محیط مورد نظر می گردد . معمول ترین آزمایش های محیطی شامل اثر درجه حرارت های مختلف ، رطوبت ، نمک ها ، مایعات آلی و بررسی تخریب حرارتی و نوری هستند .

چسب به عنوان عامل اتصال  میباشدو اتصالات چسبی دارای مزیت ها و محدودیت هایی هم هست  که برای شما عزیزان توضیح می دهم .

مزیت های استفاده از چسب

  • امکان اتصال مواد غیر مشابه و لایه های نازک از مواد
  • گسترش بار بر روی یک ناحیه وسیع
  • زیبایی و حالت آئرودینامیک آنها بر روی سطوح خارجی اتصال
  • امکان استفاده از ربات جهت کاربری آنها

محدودیت های استفاده از چسب

  • اغلب چسب ها به وسیله آب یا بخار آب سست می شوند .
  • محدوده رهایی کار آنها کمتر از چسباننده های فلزی ( مهره ها ، پیچ ها و بست های آهنی و غیره ) است .
  • با تخریب شیمیایی محدود شده اند Tg چسب ها توسط دمای تبدیل شیشه ای  بوده است .

 

ادامه دارد  ….

 

این صفحه را با دیگران به اشتراک بگذارید:

    پاسخ دهید

    آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. فیلدهای اجباری مشخص شده اند*